Steekschuim

Steekschuim (ook vaak oase genoemd) en bloemschikken horen bij elkaar. Want bij bloemschikken wil je dat de bloemen genoeg water krijgen, maar tegelijk ook dat het ontwerp behouden blijft, dus dat de bloemen goed op hun plaats blijven zitten. En steekschuim zorgt voor allebei.
Van goed steekschuim mag je daarom verwachten dat:

    1. het veel water op kan nemen, dit lang vast kan houden maar dit ook weer gemakkelijk af kan staan;
    2. het voldoende stevigheid heeft om de stelen goed vast te houden (gaat niet uitlubberen), maar dat je een steel er toch makkelijk in kan steken;
    3. het een homogene opbouw heeft, zodat in het ene deel van steekschuim de steel net zo goed vastzit als in het andere deel.

Bij Bloemschikwinkel letten we er op dat het steekschuim in ons assortiment (meestal van Oasis®) ruimschoots aan deze eisen voldoet.

Lees hier verder hoe je steekschuim het beste kan gebruiken.


.






Gebruiksaanwijzing steekschuim

Hoe moet je steekschuim nat maken?

Steekschuim (oase) maak je nat door er voor te zorgen dat het zich langzaam vanaf één kant met water vol zuigt. Vanaf één kant, omdat het belangrijk is dat de lucht die in de poriën zit aan de andere kant kan ontsnappen.

  1. Zoek een bak uit die groot en diep(!) genoeg is om het steekschuim er in te kunnen leggen.
  2. Reinig deze bak goed, zodat er niet allerlei bacteriën in het steekschuim kunnen komen. Bacteriën zorgen er voor dat de bloemen eerder verwelken.
  3. Vul deze bak met voldoende water, zodat het steekschuim genoeg verzadigd kan worden en uiteindelijk helemaal kan zinken. Een standaard Oasis® Ideal blok neemt bijna twee liter water op!
  4. Voeg de juiste hoeveelheid bloemenvoedsel toe aan het water en meng dit goed.
  5. Leg het steekschuim voorzichtig op het water en laat het zichzelf langzaam vol zuigen. Dus niet onderduwen of onder de kraan houden. Het steekschuim moet op zo’n manier op het water gelegd worden dat aan de onderkant het water er in kan trekken, maar vooral ook dat aan de bovenkant de lucht er uit kan. Lees ook ons uitgebreide artikel over de juiste manier om steekschuim nat te maken.
  6. Bij een blok maakt het niet uit welke kant je boven legt. Dat een blok steekschuim met het merk naar boven in het water gelegd moet worden is een fabeltje.

Bevestigen en verstevigen

Er zijn een aantal manieren om steekschuim vast te maken op een ondergrond. Je kan dit doen met een zogenaamde pinholder. Deze plak je op de ondergrond vast bijvoorbeeld met Oasis® fix en dan duw je het steekschuim op de pennen. Deze pennen houden het steekschuim op zijn plek. Ook kan je het steekschuim vastzetten met watervaste tape. Het voordeel hiervan is dat de tape, die om het steekschuim gewikkeld wordt, meteen dienst doet als versteviging van het steekschuim. Omdat steekschuim van zichzelf vrij broos is, is het überhaupt een goed idee om het ter versteviging met watervaste tape te omwikkelen.

Steken

Om te zorgen dat de bloemen goed blijven zitten moet je altijd zo diep mogelijk te steken. Alleen als er voldoende lengte van de steel in het steekschuim zit, kan het steekschuim de nodige steun bieden aan de steel en gaat het gat niet snel uitlubberen. Is de steel te slap om goed in het steekschuim te kunnen steken, dan kan je de steel met bloemendraad verstevigen. Eventueel kan je een beginnetje voorprikken met een dunner stokje. Doe dit niet te diep, omdat je anders kans krijgt op luchtbellen. Twee keer een steel in hetzelfde gat steken is uit den boze. Er is dan grote kans dat er een luchtbel in komt en dat de bloem geen water krijgt. Om dezelfde reden moet je vermijden dat je de steel na het steken weer iets terugtrekt.

Op maat snijden

Steekschuim kan je het beste nat snijden. Als het droog is komt bij het snijden fijn gruis vrij dat best veel rommel geeft. Bij blokken en andere vormen met rechte hoeken kan je aan de bovenkant het beste deze hoeken schuin afsnijden. Zo krijg je een vlak waar je makkelijker een steel in kan steken dan op een hoek.

Opslaan en bewaren

Steekschuim kan je het beste bewaren op een niet te warme en vooral donkere plaats. Onder invloed van licht verkleurt het steekschuim naar bruin.

Afvoeren

Steekschuim is plastic. Met uitzondering van enkele speciale soorten is het niet afbreekbaar. Het moet niet in de GFT bak, maar met het gewone huisvuil worden afgevoerd. Let er ook op dat er zo weinig mogelijk resten door de gootsteen gespoeld worden.

Verschillende soorten

Om te beginnen is er onderscheid tussen droog (SEC) en ander steekschuim. Het droge steekschuim is steviger en grover van structuur en is bedoeld voor kunstbloemen. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dit nat te maken, voor zover dat al zou lukken. Bij het natte steekschuim kan je ruwweg onderscheid maken in de mate van stevigheid:

  • Economy is minder stug en beter geschikt voor slappere, dunnere stelen.
  • Ideal is qua stugheid gemiddeld en geschikt voor de meeste bloemstukken. Dit type wordt verreweg het meeste gebruikt.
  • Premium is stugger en steviger en zal het goed doen voor grotere en dikkere, houtachtige stelen.
Sinds 2018 is er voor enkele vormen een biologisch (grotendeels) afbreekbare soort op de markt: Oasis® Naturebase bio.



Is oase hetzelfde als steekschuim? Lees hier het antwoord.