Wat is de goede naam: Oase, oasis of steekschuim?

De uitvinder van het steekschuim, V.L. Smithers uit de USA, gaf er de merknaam Oasis aan. En al gauw gebeurde wat je vaker ziet: de merknaam raakte zo bekend dat het de productnaam werd. En deze merknaam werd ook nog eens verbasterd tot Oase.

 

In 1954 ontwikkelde V.L. Smithers in Amerika een procedé waarbij hij kunststof zo kon laten schuimen dat er kleine, met elkaar in verbinding staande kanaaltjes ontstonden. Kanaaltjes die precies zo groot werden dat vocht er in opgezogen werd (capillair effect), langdurig vastgehouden werd, maar ook weer makkelijk werd afgestaan aan bloemstengels. De structuur was verder zo dat een bloemstengel die er in gestoken werd goed op zijn plaats bleef zitten. Smithers zag de mogelijkheden van dit materiaal voor bloemschikken, richtte een fabriek op en gaf het schuim de toepasselijke merknaam Oasis®. Een interessant verslag van de eerste jaren van Oasis® vind je op http://www.smithersoasis.com/about-us/our-history/  (engelstalig).

Het Oasis® steekschuim zorgde voor een revolutie in de wereld van het bloemschikken. Bloemstukken werden voor die tijd meestal opgebouwd met sfagnum en kippengaas. De watervoorziening was matig, de stabiliteit ook. Maar nu ging iedereen Oasis® steekschuim gebruiken. Al gauw werd de naam Oasis® een soortnaam voor alle steekschuim. Je ziet dit vaker gebeuren als een product erg succesvol is, denk aan “googelen” voor zoeken op internet of “Photoshoppen” voor het bewerken van beelden op de computer.

Later, toen de patenten van Smithers verliepen, kwamen er ook andere merken steekschuim op de markt, zoals bijvoorbeeld van Mosy. Toch bleef Oasis® (het merk!) wat betreft kwaliteit altijd leidend en is het dat nog steeds.  Ook de naam was zo ingeburgerd dat iedereen nog steeds het over Oasis® heeft als ze steekschuim bedoelen. Of, wat je ook vaak hoort, men verbastert deze naam tot “Oase”. Niet zo gek, want water geven aan bloemen doet het als de beste!

Lees hier meer over steekschuim.

detail van blok oasis
Oasis® vermeldt hun naam duidelijk op hun steekschuim